Ervaar je pijn tijdens het lopen? Krijg je dan steken, kramp of een zwaar of vermoeid gevoel in je benen? Tijd om daar een stokje voor te steken. Met de behandeling claudicatio intermittens (‘etalagebenen’) bij De Hofstede Fysiotherapie gaan we deze pijnklachten tegen.
Als je loopt, hebben je beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer je stilstaat. Om je beenspieren te voeden met extra zuurstof, dienen je slagaders meer zuurstofrijk bloed te vervoeren. Op het moment dat je ‘etalagebenen’ hebt, lukt het de slagaders in je been het niet om voor de benodigde hoeveelheid zuurstof te zorgen. De reden is dat deze door aderverkalking vernauwd is. Daardoor heb je pijnklachten tijdens het lopen. Dat kan zich op verschillende manieren uiten: steken, kramp of een zwaar of vermoeid gevoel in de benen. Logisch gevolg: je dagelijkse ritme wordt door deze ongemakken behoorlijk verstoord.
Met de behandeling claudicatio intermittens bij De Hofstede Fysiotherapie gaan we jouw pijnklachten in je benen tegen. Dit worden ook wel etalagebenen genoemd.
De risicofactoren versterken elkaar. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld rookt én overgewicht hebt, er een grotere kans bestaat dat je last krijg van etalagebenen.
Met etalagebenen heb je vaak het gevoel dat je benen pijnlijk, verkrampt en vermoeid aanvoelen als je een stukje gelopen hebt. Wanneer je langere tijd last hebt van etalagebenen, kun je ook hinder ondervinden van koude voeten. De oorzaak hiervan is dat de vetlaag onder je huid afneemt. Ook kan er sprake van zijn dat je verdikte teennagels krijgt. Wondjes aan bijvoorbeeld je voet of been herstellen eveneens minder snel als je etalagebenen hebt.
Risicofactoren proberen te beperken is áltijd een verstandig besluit. Denk aan:
Onze fysiotherapeuten kunnen jou hierbij helpen. En ook al doet het pijn, zeker bij etalagebenen, is het erg belangrijk dat je blijft lopen. Dit met als doel om de bloedtoevoer in de benen te verbeteren. Als je dagelijks een stukje wandelt, dan merk je zeker na een tijdje, dat je steeds langer pijnvrij kunt bewegen. Vermijd extreme kou. Goede warme kleding dragen, met name om je benen, is eveneens erg belangrijk.
De fysiotherapeuten van De Hofstede Fysiotherapie helpen je maar wat graag met looptraining. Daarmee wordt de tijd en afstand die je pijnvrij kunt lopen verlengd. Ook helpen onze fysiotherapeuten je met het verbeteren van je uithoudingsvermogen en zorgen we er samen voor dat de risico’s op adervernauwing beperkt blijven, waardoor je klachten niet erger worden. Vaatoperaties of ingrepen, zoals een dotterbehandeling, kunnen hierdoor worden voorkomen.
De medische-Latijnse naam voor ‘etalagebenen’ is claudicatio intermittens. De naam etalagebenen is ontstaan doordat de pijn vaak afneemt als je stopt met lopen en om die reden rust neemt. Specifieker: dat je stopt met lopen en stil gaat staan ‘om etalages te gaan bekijken’.
Loop je al een tijd rond met vragen over een bepaalde soort klacht of heb je behoefte aan het advies van een van onze fysiotherapeuten? Maak snel en gemakkelijk een afspraak via onderstaande button.
Maak hier je afspraak